Zinn, Howard

 

Howard Zinn (24 d’agost de 1922 – 27 de gener de 2010) va ser un historiador social, politòleg i anarquista estatunidenc. Els seus plantejaments van incorporar idees procedents del marxisme, l’anarquisme i socialisme. Des de la dècada del 1960, va ser un referent dels drets civils i el moviment antibèl·lic als Estats Units. És l’autor de més de 20 llibres, incloent A People’s History of the United States (editada en castellà com La otra historia de los Estados Unidos) i Declarations of Independence.

Va estudiar Història i Ciències Polítiques en el Spelman College d’Atlanta i a la Universitat de Boston (Boston University), on va ser professor emèrit. Igualment ha destacat en teatre. La seva obra teatral al voltant de la vida d’Emma Goldman ha estat estrenada a Boston, Nova York, Bilbao i Tòquio. Va ser al seu torn un notable col·laborador de Z Communications.

Howard Zinn va ser un historiador nordamericà de referència per a aquelles persones que no creien la història oficial. Possiblement molt conegut per la seva versió en que va donar veu a la gent més que a les batalles en la història del seu país però més que probablement desconegut per la gran majoria.

Zinn no va fer una història idealitzada i occicentrista sinó que va fer una història que trencava l’autosatisfacció dels i les nord-americanes i mostrava com les arrels del seu poble eren molt més riques, diverses i com la història oficial ,massa basada en els interessos econòmics de les classes altes, negava la veu de les classes populars que van construir des del patiment i la manca de reconeixement però també des de la lluita i la rebel·lió els Estats Units d’Amèrica.

Però no només ens va descobrir la realitat crua dels EUA sinó també va descobrir les realitats històriques de l’Amèrica central i del Sud, l’orgull del Vº Centenario que molts espanyols senten amb la seva història èpica s’esvaeix del tot amb la visibilitat d’aquesta altra història que se’ns descobreix.

Evidentment no va ser l’únic però si que ha estat primordial el seu paper en la investigació històrica del paper de les classes populars i de la vertebració de les realitats nacionals, estatals i de fronteres al continent americà.

 

Obres disponibles:

Zinn_Howard-La_otra_historia_de_los_Estados_Unidos

One thought on “Zinn, Howard

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *