Vanzetti, Bartolomeo.

Nicola Sacco (22 d’abril, 1891 – 23 d’agost, 1927) era un anarquista italià que juntament amb el també anarquista italià Bartolomeo Vanzetti (11 de juny, 1888 – 23 d’agost, 1927) van ser arrestats, jutjats, i electrocutats a Massachusetts el 1927, sota l’acusació de robatori de 15.766,51 dòlars d’una fàbrica de sabates, l’assassinat del seu comptable anomenat Frederick Parmenter i d’un guàrdia de seguretat anomenat Alessandro Berardelli, tot i haver-hi molts dubtes de la seva culpabilitat. Els fets ocorregueren l’abril de 1920, amb tres atracadors. Ambdós tenien coartades, però eren els únics acusats del crim. El Jutge del cas, Webster Thayer, descrigué els acusats com a “bastards anarquistes”. Sacco era un sabater nascut a Torremaggiore, Foggia, Pulla. Vanzetti era un pescador nascut a Villafalletto, Cuneo, Piemonte.

L’any 1971 aquest cas va ser portat al cinema per Giuliano Montaldo i Ennio Morricone va compondre la música de Here’s to you (la balada de Sacco y Vanzetti), de la qual Joan Baez en va fer la lletra.

No seria fins el 23 d’agost de 1977, quan el governador de Massachusetts Michael Dukakis va exonerar-los de manera simbòlica constatant nombrosos errors en el procés judicial.

 

Obres disponibles:

Vanzetti-Bartolomeo_historia-de-la-vida-de-un-proletario (EPUB)

Vanzetti-Bartolomeo_historia-de-la-vida-de-un-proletario

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *