Tolstoi, Lev Nikolàievitx

 

Lev Nikolàievitx Tolstoi (1828-1910), fou un escriptor rus, un dels grans novel·listes clàssics de tots els temps, especialment distingit per obres com Guerra i pau i Anna Karènina. Per llur ambició, alè i descripció de la vida a Rússia, tots dos llibres compten entre dels màxims exponents del realisme. En el seu ideari filosòfic es destaca la noció de resistència pacífica. Aquest ideari va ser expressat en llibres com “El Regne de Déu és en Vosaltres” i va influir en personalitats del segle XX com Gandhi,[1] i Martin Luther King. A més d’escriptor i filòsof, va ser un anarquista cristià, un pacifista, un reformador de l’educació i un vegetarià.

La pedagogia no fou per a Tolstoi una activitat secundària, sinó una preocupació fonamental en la seva vida. S’instal·là a Iàsnaia Poliana, on es dedicà a l’educació dels infants dels camperols. Fundà una escola a la seva propietat i d’altres arreu del districte, edità la revista Iàsnaia Poliana i publicà diversos llibres per a l’ensenyament. Tolstoi fou dels primers a reclamar el dret de l’educació per a tothom. Dedicà, així mateix, molt de temps a l’estudi de la geometria, la física, la química, l’astronomia i la zoologia.

G.O. Schanzer comptabilitzà, entre el segle XIX i l’any 1965, 240 edicions d’obres de Tolstoi, 211 traduïdes al castellà i 29 al català. Segons ell, Barcelona i València ocuparen el primer lloc en la importació de cultura eslava a la Península Ibèrica. El primer traductor de Tolstoi al català fou Narcís Oller (Un llibre trist —relats—, 1897; La mort en vida, 1910; Els fruits de la ciència, 1913). Joan Puig i Ferreter, Carles Capdevila i Andreu Nin traduïren també Tolstoi al català.

 

Obres disponibles:

Tolstoi_Lev-Ana_Karenina

Tolstoi_Lev-Cristianismo_y_Anarquismo

Tolstoi_Lev-El_Sitio_de_Sebastopol

Tolstoi_Lev-Guerra_y_Paz

Tolstoi_Lev-La_Muerte_de_Ivan_Ilich

Tolstoi_Lev-Resurreccion