Stirner, Max

 

Johan Kaspar Schmidt (Max Stirner) neix a Bayreuth, Baviera, el 25 d’octubre de 1806 d’una família luterana. En acabar els seus estudis secundaris, comença a estudiar filologia, filosofia i teologia a la universitat de Berlín, on coincideix amb Hegel i Schleiermacher, entre altres. En 1834 acaba els seus estudis i comença a treballar com a docent en una escola berlinesa. En 1839 comença a ensenyar en un col·legi berlinès per a senyoretes de l’alta burgesia i alhora va coneixent l’ambient bohemi i intel·lectual de Berlín. Es reuneix amb un grup de joves coneguts com els lliures, tertúlia filosòfica i política on coneix a Engels i Bruno Bauer.

Comença escriure petits assajos i es presenta amb el pseudònim de Max Stirner (que sembla fer al·lusió al seu ampli front, Stirn en alemany). Si durant el dia es dedica a ensenyar a joves burgeses, a la nit es reuneix amb els joves hegelianos. Entre 1842 i 1843 escriu assajos com El fals principi de la nostra educació, Art i religió i Alguns comentaris provisionals sobre l’Estat basat en l’amor. En 1844 renúncia al seu treball com a tutor del col·legi femení i publica el seu més important obra: “L’únic i la seva propietat” on defensa a l’individu a ultrança, per sobre d’entitats abstractes com l’Estat, la Societat, les Classes, etc. Per a ell el jo empíric és la veritable realització de l’individu. El centre de tota reflexió, i fins i tot de tota realitat, és l’home com a individu. I per això nega qualsevol tipus d’imperatius, advocant per la autoresponsabilitat i la competència individual. El llibre és censurat i segrestat per l’Estat, encara que després torna a difondre’s. Se separa del seu segon matrimoni i després d’un negoci fallit comença a viure en la indigència, la qual cosa el portarà a la presó per deutes econòmics (per breus períodes entre 1853-1854). Mor el 26 de juny de 1856, sense família i oblidat de tots.

En 1882 comença un període en què es rescata i torna a publicar la seva obra L’únic i la seva propietat de mans de Wigand i Panizza, i és traduïda a altres idiomes. La seva obra afecta a Nietzsche, Hartmann i John Henry Mackay. Causa gran impacte en cercles idealistes anarquistes. Després de la Segona Guerra Mundial torna a redescobrir-se la seva obra, que es considera com la base d’una part important de l’anarquisme.

Obres disponibles:

Stirner_Max-El_unico_y_su_propiedad

Stirner_Max-El_unico_y_su_propiedad (EPUB)

Stirner_Max-El_falso_principio_de_nuestra_educación (EPUB)

Stirner_Max – Colección_de_textos_varios