Mella, Ricardo

 

Ricardo Mella Cea (Vigo, Província de Pontevedra, Galícia 1861 – 1925) fou un teòric anarquista gallec. Havia estat membre del Partit Republicà Federal, i el 1881 fundà a Vigo, el periòdic obrerista La Propaganda. El 1882 assistí al congrés de la Federació de Treballadors de la Regió Espanyola a Sevilla i hi fundà el diari La Solidaridad (1888-1889), des d’on defensà l’anarcocol·lectivisme.

Per la seva participació en els certàmens socialistes de Reus (1885) i Barcelona (1889) i les col·laboracions a les revistes Acracia (1886-88) i El Productor (1887-1893), es convertí en el teòric anarquista espanyol més original. Influït successivament pel federalisme de Francesc Pi i Margall, el socialisme llibertari de Pierre-Joseph Proudhon, el positivisme de Herbert Spencer i l’individualisme de Max Stirner, intentà vincular l’anarquisme a la ciència experimental . Definí l’anarquisme sense adjectius (socialisme anarquista) per a intentar de superar la polèmica entre col·lectivistes i comunistes, i s’adheriren la majoria dels anarquistes espanyols quan fou adoptat en l’ideari de la CNT.

Fou el pare de l’activista feminista Urania Mella Serrano, represaliada juntament amb el seu marit Humberto Solleiro Rivera pels militars insurrectes a l’inici de la Guerra Civil espanyola.

 

Obres disponibles:

Mella_Ricardo-Del_amor_modo_de_acción_y_finalidad_social

Mella_Ricardo-Divagaciones_sobre_la_enseñanza

Mella_Ricardo-El_socialismo_anarquista

Mella_Ricardo-Ideario

Mella_Ricardo-La llei del número – (CAT)

Mella_Ricardo-La_ley_del_numero

Mella_Ricardo-Los_martires_de_Chicago