Marighela, Carlos

Carlos Marighella (Salvador, Bahia, 5 de desembre de 1911 – São Paulo, 4 de novembre de 1969) va ser un polític i guerriller brasiler, un dels principals organitzadors de la lluita armada contra el règim militar instal·lat el 1964 i darrere de l’establiment del comunisme en el Brasil. La seva obra més coneguda és el polèmic, i en el seu moment molt censurat, Minimanual del guerriller urbà.

Va ser un dels set fills de l’operari Augusto Marighella, immigrant italià, i Maria Rita do Nascimento, negra i filla d’esclaus. Va cursar tant l’escola primària com la secundària a la seva ciutat natal de Salvador (capital de l’estat de Bahia), i el 1934 va abandonar l’Escola Politècnica d’aquesta ciutat, per ingressar al relativament jove Partit Comunista del Brasil (PCB).

D’aquesta manera, es va convertir en militant professional del partit i es va traslladar a Rio de Janeiro (en aquells dies capital del país), per treballar en la reorganització o reestructuració del PCB. Al maig de 1936, va ser detingut per subversió, detenció que va durar fins a juliol de l’any següent. En sortir de la presó, va passar a la clandestinitat, fins a ser tornar a ser detingut el 1939. Va estar empresonat fins a 1945, quan va ser beneficiat amb una amnistia, a causa del procés de redemocratització que estava vivint el país en aquell moment.

Electe diputat federal constituent per la delegació bahiana del partit Comunista Brasiler el 1946, va perdre el seu càrrec el 1948, a causa del decret que va declarar la il·legalitat del PCB. De retorn a la clandestinitat, va ocupar diversos càrrecs en la direcció partidària.

Va passar els anys 1953 i 1954 en l’en aquells dies recentment comunista Xina, en la qual fins i tot va poder entrevistar-se personalment amb el seu líder revolucionari, Mao Zedong. També per aquells anys visitaria la Unió Soviètica, poc després de la mort del dictador Iósif Stalin, i poc abans del breu desglaç cultural que començaria sota el lideratge del llavors nou premier Nikita Jrushchov.

Obres disponibles:

Marighela_Carlos-Mini_manual_del_guerrillero urbano

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *