Malcolm X

 

Malcolm X (19 de maig del 1925 – 21 de febrer del 1965), també conegut com a Asad Mahmood, Detroit Red, El-Hajj Malik El-Shabazz i Omowale, va néixer a Omaha, Nebraska amb el nom de Malcolm Little. Va ser portaveu nord-americà del grup conegut com a Nació de l’Islam (NOI) i fundador de la Muslim Mosque, Inc. i de l’Organització de la Unitat Afroamericana (Organization of Afro-American Unity). Va morir assassinat de 7 trets al Saló de ball Audubon de Manhattan Nova York, mentre feia una conferència el primer dia de la Setmana Nacional de la Germandat.

Fill de Louise Norton Little, advocada i mare de vuit fills i d’Earl Little, ministre Baptista seguidor de Marcus Garvey, líder del Nacionalisme Negre. L’activisme d’Earl pels drets civils va provocar les amenaces de mort de l’organització partidària de la supremacia blanca anomenada Black Legion, forçant la família a traslladar-se dues vegades abans que Malcolm fes els 4 anys.

Malcolm X va tenir una infància dura , marcada per l’assetjament que patia la seua família degut a la seua raça. Aquest assetjament per part del Ku Klux Klan va acabar portant a l’assassinat de son pare, el que va provocar que la seva mare fóra internada en un centre psiquiàtric i que ell passés quatre anys en un reformatori. Posteriorment, va ser adoptat per una família de Michigan i als deu anys es va traslladar a Boston amb una de les seues germanes.

A Boston, Malcolm es va convertir en un bergant. El 1946 és condemnat de 8 a 10 anys de presó per robatori a mà armada dels que en va complir sis i mig a Charlestown, Presó Estatal de Massachusetts. Mentre complia condemna, va deixar les drogues i va començar a estudiar per correspondència. Allí es va convertir a la Nació de l’Islam (NOI), organització religiosa de caràcter musulmà liderada per Elijah Muhammad.

El 1953 va canviar el seu nom de Malcolm Little pel de Malcolm X. La ‘X’ també correspon al cognom desconegut dels esclaus dels quals en Malcolm X era descendent, de manera que en comptes de continuar usant un nom que segurament va ser triat per un amo d’esclaus preferia la ‘X’. Aquesta lògica va portar a molts membres de la Nació de l’Islam a triar els seus propis noms.

A poc a poc va estenent la influència de la Nació de l’Islam per Detroit, Boston i Filadèlfia arribant a convertir-se en un dels líders nacionalistes negres més prominents dels Estats Units. Com a líder militant, Malcolm X promovia l’orgull negre (recolzant el “Black Power” i defenent la creació d’un estat independent negre), l’autosuficiència econòmica i la política de la identitat. Al final arribaria a convertir-se en un activista dels drets humans i la unitat negra transcontinental de renom mundial.

Durant aquesta època va ser investigat per l’FBI quan es va definir com a “comunista”.

Durant el 1954 va ser promogut a ministre del temple de Nova York de la Nació de l’Islam. Quatre anys després es va casar amb Betty X a Lansing, Michigan.

La tensió va augmentar entre Malcolm i la Nació de l’Islam. Es va arribar a dir que alguns líders de l’organització havien donat ordres de matar Malcolm. De fet, a l’ Autobiografia de Malcolm X, Malcolm reconeix que a principis del 1963, un membre del Setè Temple li va confessar haver rebut ordes de la Nació de l’Islam per a assassinar-lo. A finals d’any, a causa d’un article publicat en el que criticava la raça blanca coincidint amb l’assassinat de John F. Kennedy, la Nació de l’Islam va ordenar que fessin callar Malcolm X.

Mesos més tard, el març del 1964, decidix deixar la Nació de l’Islam i fundar una nova organització, la “Muslim Mosque, Inc.”. Després d’això, les seues relacions amb Elijah Muhammad es van tornar cada vegada més volàtils. En aqueixes dates, la revista Life Magazine va publicar una fotografia en què apareixia Malcolm X subjectant una carabina M1 i corrent les cortines per mirar per la finestra. La foto va ser presa en relació amb la declaració de Malcolm que es defensaria de les amenaces diàries que ell i la seua família estaven rebent. Agents de l’FBI infiltrats a la Nació de l’Islam van avisar els oficials de policia que Malcolm havia sigut marcat per a ser assassinat (un d’ells havia rebut l’encàrrec d’ajudar a col·locar una bomba en el cotxe de Malcolm).

L’abril d’aqueix mateix any, Malcolm viatja a l’Orient Mitjà i a l’Àfrica, visitant la Meca, a l’Aràbia Saudita. Allí compartix els seus pensaments i creences amb gents de diferents cultures. Des d’aqueix moment, Malcolm ja no parlarà només per als afroamericans sinó que el seu missatge es dirigirà a totes les races. En tornar deia que s’havia adonat que “podria cridar germans meus els hòmens rossos d’ulls blaus”.

Va ser aleshores quan va fundar l’Organització de la Unitat Afroamericana (OAAU), un grup polític secular.

La nit del 14 de febrer del 1965 es van llençar bombes a casa seva. Malcolm i la seua família van sobreviure i ningú va ser inculpat per aquest crim. Una setmana més tard, el 21 de febrer, a la sala Audubon de Manhattan, Malcolm acabava de començar el seu discurs quan es va produir un disturbi. Un home va cridar “Lleva les teues mans de la meua butxaca!”. Els guardaespatlles de Malcolm van acudir per a veure el que ocorria mentre un altre home disparava al pit a Malcolm amb una arma retallada. Malcolm X, de 39 anys, havia mort. Norman Butler, Thomas Johnson i Talmage Hayer van ser condemnats a cadena perpètua per l’assassinat.

600 persones van acudir al funeral de Malcolm a Harlem el dia 27 de febrer de 1965. Ossie Davis va descriure Malcolm com “el nostre brillant príncep negre”. Malcolm va ser enterrat al Ferncliff Cemetery de Harstdale, Nova York.

 

Obres disponibles:

Malcolm_X-Vida_y_voz_de_un_hombre_negro_Autobiografia_y_seleccion_de_discursos