Lehning, Arthur

Nascut el 23 d’octubre de 1899 en Utrecht, Holanda. Va estudiar economia a les universitats de Rotterdam i Berlín. Coneixedor des de jove de les idees sindicalistes i antimilitaristes. A Berlín coneixeria a l’anarcosindicalista alemany Rudolf Rocker i als anarquistes Emma Goldman i Alexander Berkman. Participaria en el Comitè de defensa dels anarquistes i social-revolucionaris, que estaven començant a ser perseguits pels bolxevics a Rússia. També va conèixer a Berlín al metge, professor i conegut antimilitarista Georg Friedrich Nicolai, convertint-se el 1922 en secretari de l’Oficina Anti-militarista (IAMB), que havia estat fundada a l’Haia , un any abans. D’aquesta època daten dos dels primers escrits de Lehning, Arrels del feixisme alemany i La socialdemocracia i la guerra.

El 1922 s’uniria també a l’Associació Internacional dels Treballadors (AIT), participant al costat d’Augustin Souchy, Albert de Jong i Helmut Rüdiger entre 1927 i 1934 en el servei de premsa de la Comissió Anti-militarista Internacional, òrgan sorgit després de la unió del comitè antimilitarista de la AIT i la IAMB. El Comitè es dedicaria a una àrdua labor de propaganda. Entre els anys 1932 i 1935 es veuria involucrat en el secretariat de la AIT, al costat de Rudolf Rocker i Alexander Shapiro.

Per aquells anys, Lehning també estaria en contacte amb els cercles culturals i artístics. El 1924, durant una visita a París, va descobrir els nous corrents artístics, com el cubisme, el constructivisme, el futurisme o l’expressionisme. Entre gener de 1927 i juliol de 1929, va editar la revista i 10, influenciada per moviments d’avantguarda com la Bauhaus o De Stijl. Van col·laborar en la revista artistes com Mondrian, Lissitsky, Kandinsky, J.P. Oud, Moholy-Nagy, Arp, Walter Gropius, Schwitters; els marxistes Otto Rühle, Henrietta Roland-Holst, Ernst Bloch i Walter Benjamin; els arquitectes Le Corbusier i Gerrit Tietveld; l’escriptor Upton Sinclair i la feminista Helene Stocker; o anarquistes com Rocker, Shapiro, Berkman, Nettlau i de Ligt. Es va editar en francès, anglès, alemany i holandès. Encara que dedicada gairebé en exclusivitat a temes artístics, la revista també es va implicar en la campanya a favor de l’alliberament dels anarquistes italo-nord-americans Sacco i Vanzetti.

Va ser un dels fundadors del Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Institut Internacional d’Història Social) de Àmsterdam, on van ser reunits molts arxius del moviment obrer i el moviment anarquista internacional. S’especialitzaria en els arxius referents a l’anarquisme i a la història d’Europa de l’Est. A l’abril de 1939, amb la Segona Guerra Mundial, l’Institut es veuria forçat a traslladar-se a Oxford, Anglaterra, on viuria Lehning els anys següents.

El 1957 tornaria a Alemanya. Va seguir col·laborant amb l’Institut d’Historial Social d’Amsterdam. El 1999 se li va atorgar el PC. Hoofts-prijs, el premi literari holandès més important, pel conjunt de la seva obra.

Va morir finalment l’1 de gener de 2000, en Li Plessis, França.

Obres disponibles:

Lehning_Arthur – Marxismo_y_anarquismo_en_la_revolución_rusa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *