Gogh, Vincent Van

 

Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 de març de 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 de juliol de 1890). Fou un pintor postimpressionista neerlandès. Va pintar uns 900 quadres (27 d’ells autoretrats) i 1.600 dibuixos, a més va deixar 800 cartes, 650 d’elles dirigides al seu germà petit Theo van Gogh. La figura central a la vida de Van Gogh va ser el seu germà Theo, qui contínuament i desinteressadament li va prestar suport financer. La gran amistat que va unir tots dos germans de per vida, està documentada en les nombroses cartes que es van intercanviar a partir de l’agost de 1872. Van Gogh va ser un pioner de l’expressionisme.

Malgrat la qualitat de la seva obra, va caldre esperar a la seva mort perquè els seus mèrits fossin reconeguts i es convertís en una gran figura de la pintura. Va tenir una gran influència en l’art del segle XX, especialment entre els fauvistes i expressionistes alemanys. El seu art va ser seguit per Derain, Vlaminck i Van Dongen.

Una gran part del coneixament que es té sobre van Gogh deriva de les seves cartes, la major part de les quals anaven dirigides al seu germà, Theo. Avui en dia, es conserven més de 600 cartes de Vincent a Theo i 40 cartes de Theo a Vincent, i encara que la majoria d’elles no estan datades, els historiadors d’art han estat capaços d’ordenar aquestes correspondències, en gran part, de manera cronològica. Això ha estat molt valuós, ja que és la recopilació de fonts primàries textuals la que estableix les bases del que es coneix sobre els germans Van Gogh. És interessant fer constar que el període en el qual la vida de Van Gogh és més obscura, el període a París, és el més díficil d’examinar per part dels estudiosos de la història de l’art ja que Theo i Vincent vivien junts, sense tenir necessitat d’escriure’s cartes i, per tant, deixant ben poca informació dels esdeveniments d’aquest període.

 

Obres disponibles:

Gogh_Vincent_Van-Ultimas_cartas_desde_la_locura