Genet, Jean

 

Jean Genet (París, 9 de desembre de 1910- París, 15 d’abril de 1986), va ser un novel·lista, dramaturg i poeta francès. Està enterrat a l’antic cementeri espanyol de Larraix, Marroc, en una bonica i austera tomba enfront de l’Oceà Atlàntic.

De pare desconegut, sa mare el va lliurar a l’assistència pública que el va mantenir fins als vuit anys. Dels vuit als deu anys va viure amb uns llauradors de Morvan als que va fer víctimes dels seus primers robatoris. Descobert i acusat, a l’edat de deu anys, Genet es va convertir en un autèntic lladre, va passar la seva adolescència en presons juvenils i més tard va acabar prostituint-se. El 1943 va ser condemnat a cadena perpètua i a partir de llavors va començar a escriure.

Les seves novel·les i obres teatrals estan plenes de situacions sexuals i temes que tracten sobre proxenetes, lladres, homosexuals i marginats socials, reflectint la seva pròpia experiència com a pres i homosexual. Jean-Paul Sartre, Jean Cocteau i Pablo Picasso van trobar la seva obra tan brillant que van demanar l’indult i la seva condemna va ser finalment revocada el 1948. Del 1954 al 1956 va ser novament condemnat a uns mesos de presó per atemptat contra el pudor i pornografia. El compromís polític de Genet el va portar a donar suport als Panteres Negres i a l’OAP. En la seva obra pòstuma Un captiu enamorat, editada per Gallimard l’any 1986, Genet recull textos elaborats durant la seva estada a Jordània i Líban al costat dels fedaijin. Quan es trobava a Beirut, va ser un dels primers europeus a entrar al camp de refugiats palestins de Xatila on tan sols hores abans els falangistes (kataeb) libanesos, amb el suport de l’exèrcit israelià, acabaven d’assassinar la majoria dels seus indefensos habitants. El resultat d’aquesta visita és el seu text 4 hores a Xatila publicat censurat en la Revue d’Etudes palestiniennes en el seu número de gener de 1983.

El 1984 l’Acadèmia Francesa li va concedir el Premi Nacional de Literatura. Va morir a l’abril de 1986, quasi oblidat.

 

Obres disponibles:

Genet_Jean – Cuatro_horas_en_Chatila

Genet_Jean – Las_criadas

Genet_Jean – Nuestra_Senora_de_las_Flores

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *