Dostoievski, Fiódor Mikhàilovitx

 

Fiódor Mikhàilovitx Dostoievski (Moscou, 11 de novembre de 1821 – Sant Petersburg, 9 de febrer de 1881) fou un dels escriptors més grans de la literatura russa. El seu pare, un home cruel i tirànic, l’obligà a estudiar la carrera d’enginyer militar (1838-1843) malgrat la vocació literària que Fiódor tenia des de l’adolescència. La seva literatura explora la psicologia humana en el complicat context polític, social i espiritual de la societat russa del segle XIX, i les seves idees han influenciat la literatura moderna i diverses escoles de teologia i psicologia. Walter Kaufmann va citar els Apunts del subsòl (Zapiski iz pódpolia) (1864), escrits en l’amarga veu de l’anònim «home subterrani», com «la millor obertura per a l’existencialisme que s’ha escrit mai». Crim i càstig està considerada com una de les obres més conegudes de la literatura occidental.

Màxim representant, segons el tòpic, de la «novel·la d’idees», a les seves obres apareixen evidents trets de modernitat, sobretot en el tractament del detall i de la quotidianitat, en el to vívid i real dels diàlegs i en el sentit irònic que esbossa a vegades, juntament amb la tragèdia moral dels seus personatges. Alguns erudits, com Bakhtín, han caracteritzat la seva obra com a polifònica, pel fet d’incloure una diversitat de punts de vista i veus, que recorden l’entramat de la polifonia musical.

Dostoievski, que havia patit molt (i deia que per ésser poeta –escriptor– cal patir molt), fou un gran coneixedor de l’ànima humana i dels impulsos contradictoris que sorgeixen de l’inconscient. També comprengué, amb lucidesa genial, les contradiccions de la societat capitalista. Per ell no hi havia imaginació més rica que la mateixa vida, a la qual l’artista sempre ha d’ésser fidel. Ell sabé ésser-ho com pocs escriptors; cadascun dels seus personatges parla amb la seva pròpia veu. La seva obra, bé que escrita al segle XIX, reflecteix l’home i la societat d’avui.

La major part dels crítics coincideixen a afirmar que Dostoievski, Dante Alighieri, William Shakespeare, Miguel de Cervantes, Victor Hugo i uns altres pocs elegits són els escriptors que han influït decisivament en la literatura del segle XX, especialment pel que fa a l’existencialisme i l’expressionisme.

 

Obres disponibles:

Dostoievski-Crimen_y_Castigo

Dostoievski-El_Adolescente

Dostoievski-El_jugador

Dostoievski-El_Sueño_del_Principe

Dostoievski-Los_hermanos_Karamazov