Debord, Guy

Guy Debord (28 de desembre de 1931 – 30 de novembre de 1994) va ser un filòsof, escriptor i cineasta francès, membre de la Internacional Lletrista, del grup radical de postguerra Socialisme o barbàrie i fundador i principal teòric de la Internacional Situacionista.

Aventurer, escriptor, pensador estratègic i cineasta francès nascut a París. El 1958 va fundar l’organització revolucionària Internacional Situacionista i la revista del mateix nom i caràcter, que va dirigir fins a la seva autodisolució el 1972. Entre els seus llibres destaca sens dubte La societat de l’espectacle (1967), 221 tesis dirigides frontalment contra el regnat autocrític de la demència econòmica i les noves tècniques de govern que el reforcen de diverses formes (urbanisme, ideologia, cultura, etc).

En aquest text autobiogràfic s’imposa la visió lúcida d’un autor que s’enfronta a la voluntat imperialista dels criteris comercials, disposats a envair qualsevol reducte de la intimitat o la intel·ligència. Les seves memòries escrites el 1989 amb el nom de Panegíric, són un autoretrat a la deriva i sense concessions al que el bon to de la nostra època admet com a vàlid. Debord es va treure la vida el 1994, quan era a punt de complir 63 anys, disparant-se un tret al cor.

Obres disponibles:

Debord_Guy-Documento_fundacional_situacionismo

Debord_Guy-La_sociedad_del_espectáculo