Cañadas, Xavier

cañadas

 

Aquest militant anarquista des de molt jove, va patir anys de presó en la denominada Transició víctima del terrorisme d’estat espanyol en el cas de l’Scala i és autor de diversos assaigs sobre el seu pas per la comissaria de Via Laietana i les presons monàrquiques espanyoles, com ara ‘El Tubo’, ‘Entremuros’ o ‘El caso Scala. Terrorismo de Estado y algo más’.

 L’anomenat Cas Scala fa referència a tot el sumari processal i procés d’investigació obert arran d’aquest atemptat terrorista que va destruir Scala Barcelona el dia 15 de gener de 1978.

Durant el matí d’aquell diumenge es va celebrar una manifestació autoritzada convocada per la CNT que va recórrer el Paral·lel. Els cenetistes s’oposaven als Pactes de la Moncloa en considerar-los un pacte social entre les forces polítiques i sindicats més representatius que perjudicava a la classe obrera. Acabada la manifestació, cap a les 13:15 hores del migdia, suposadament, un grup de joves llençà diversos còctels molotov contra l’interior de Scala Barcelona que en pocs minuts va cremar de forma intensa i va provocar l’incendi i que s’esfondrés l’edifici que aixoplugava el local d’espectacles. Quatre treballadors de la pròpia empresa que gestionava la sala de festes –Ramón Egea, Juan López, Diego Montoro i Bernabé Bravo- no varen poder escapolir-se de les flames i varen morir en l’incendi.

L’endemà mateix de l’incident la policia va fer pública una nota informativa i a través del Ministeri de Governació atribuïa a membres del sindicat CNT la responsabilitat i l’autoria de l’acció terrorista, tot informant de la detenció dels presumptes culpables.

La vista del cas Scala tingué lloc, el desembre de 1980. Els advocats defensors (Loperena, Palmés, Krauel i Seguí), varen sol·licitar que el ministre de Governació Rodolfo Martín Villa comparegués a declarar però no ho va fer. La posició de la defensa apuntava cap a un muntatge policial orquestrat mitjançant confidents infiltrats al sindicat CNT amb l’objectiu de desacreditar aquell sindicat davant els treballadors i així evitar la seva progressió a Catalunya.

La sentència va condemnar José Cuevas, Javier Cañadas i Arturo Palma a 17 anys de presó com autors d’un delicte d’homicidi involuntari i per fabricació d’explosius. Luis Muñoz fou condemnat a dos anys i sis mesos per complicitat i Rosa López, a cinc mesos per encobriment. El recurs presentat pels defensors, per trencament de forma i denegació de proves per la no compareixença de Martín Villa a la vista, fou desestimat pel Tribunal Suprem espanyol.

Amb el pas dels anys es va anar descobrint el paper cabdal i decisiu que el confident de la policia, Joaquín Gambín, el Grillo, havia jugat en aquest afer. Fou ell qui s’infiltrà a la CNT per dirigir l’atemptat. Gambín, també anomenat el Rubio o el Legionario, formava part de l’entramat obscur i corrupte que en aquells temps presidia el món de la delinqüència i la col·laboració policial a la Barcelona de la transició.

La pressió de la premsa sobre la policia i l’absència de Gambín en la vista del cas, van aixecar la sospita sobre les veritables causes d’aquell atemptat i, fins i tot, provocaren desavinences manifestes entre el Ministeri Fiscal i alguns membres de la judicatura. Finalment, a finals de 1981, Gambín va ser detingut per la policia després d’un tiroteig a València. El cas Scala tornava a obrir-se.

La segona vista del Cas Scala Barcelona tingué lloc al desembre de 1983, amb només un acusat: Joaquín Gambín. La sentència el va condemnar a set anys per anar a una manifestació amb armes i preparar explosius.

La CNT ha presentat sempre aquest fets com una maniobra fosca del govern adreçada a frenar l’ascens del sindicat cenetista, que sens dubte es va ressentir del ressò social que va tenir el cas Scala.

Obres disponibles:

Cañadas_Xavier – Entremuros_Las_prisiones_en_la_transacción_democrática

Cañadas_Xavier – Caso_Scala.Terrorismo_de_Estado_y_algo_más

Cañadas_Xavier – El_Tubo_Terror_y_miseria_en_las_cárceles_españolas_de_la_democracia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *