Bradbury, Ray

Ray Bradbury (Waukegan, Illinois, 22 d’agost de 1920), novel·lista, escriptor d’històries curtes i assaigs, dramaturg, guionista i poeta estatunidenc. Es graduà a la Universitat de Los Angeles el 1938. Tot i que la seva educació formal acabà aquí, es convertí en un “estudiant de la vida”, venent diaris a les cantonades dels carrers de L.A. del 1938 al 1942, passant les seves nits a la biblioteca pública i els seus dies a la impremta. Es convertí en un escriptor a temps complet el 1943, i contribuí en nombroses històries curtes per a diaris abans de fer-ne una col·lecció: Dark Carnival, el 1947.

La seva reputació com a escriptor de coratge i visió s’establí amb la publicació de Cròniques Marcianes el 1950, que descriu els primers intents de la Terra de conquerir i colonitzar Mart, i les conseqüències inesperades. A continuació vingué L’home il·lustrat i després, el 1953, Fahrenheit 451, la que molts consideren l’obra mestra de Bradbury, una mordaç acusació a la censura realitzada en un món futur en què la paraula escrita està prohibida. En un intent per salvar la seva història i cultura, un grup de rebels memoritzen obres senceres de literatura i filosofia a mesura que els llibres són cremats per l’estat totalitari. Altres treballs inclouen (versions en anglès): The October Country, Dandelion Wine, A Medicine for Melancholy, Something Wicked This Way Comes, I Sing the Body Electric!, Quicker Than the Eye i Driving Blind.

En total, Bradbury ha publicat més de trenta llibres, prop de sis-centes històries curtes i nombrosos poemes, assaigs, i peces de teatre. Les seves històries curtes van aparèixer en més de mil currículums d’antologies de “lectura recomanada” en escoles.

El treball de Ray Bradbury ha estat inclòs en quatre col·leccions de Best American Short Story (Millor Història Curta d’Amèrica). Va ser premiat amb el premi O. Henry Memorial, el premi Benjamin Franklin, el premi World Fantasy per part de Lifetime Achievement, el premi Grand Master de la Sciencie Fiction Writers of America (Escriptors de Ciència Ficció d’Amèrica), el premi PEN Center USA West Lifetime Achievement, entre d’altres. Al novembre del 2000, la National Book Foundation Medal (la Medalla de la Fundació Nacional del Llibre) per part de la Distinguished Contribution to American Letters (la Distingida Contribució dels Lectors Americans) va fer una conferència sobre el senyor Bradbury amb motiu de la cerimònia dels premis 2000 National Book a la ciutat de Nova York.

R.B. mai ha confinat la seva visió a la literatura pura. Ha estat nominat per un Academy Award (pel seu film animat Icarus Montgolfier Wright), i guanyà un Emmy Award (pel seu guió televisiu de The Halloween Tree). Ha adaptat seixanta-cinc de les seves històries per a Ray Bradbury Theater de la televisió. Va ser el consultor creatiu en el United States Pavilion al New York World’s Fair del 1964. El 1982 creà les metàfores interiors de la mostra Spaceship Earth al Epcot Center, Disney World, i més tard contribuí a la concepció de la ruta espacial Orbitron a Euro-Disney, França.

Obres disponibles:

Bradbury_Ray – Fahrenheit_451

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *