Boccaccio, Giovanni

 

Giovanni Boccaccio (Florència 1313 – Certaldo o Florència, 21 de desembre de 1375), va ser un escriptor i humanista italià. Va escriure en llatí i en italià. És considerat, juntament amb Dante i Petrarca, un dels pares de la literatura en italià. La seva obra més coneguda és el “Decameró”. Aquest llibre va ser traduït al català l’any 1429, i la seva influència en la literatura catalana va ser molt gran. Hi ha frases senceres extretes del “Decameró” de Boccaccio al “Tirant lo Blanc” de Joanot Martorell.

Fill il·legítim d’un comerciant de Florència. La seva mare, que era francesa, es deia Giovanna. Boccaccio en lloc de seguir la carrera comercial del seu pare, estudià els clàssics i la poesia a la Universitat de Nàpols i va freqüentar la cort culta i refinada de Roberto d’Angiò que era amic personal del seu pare. El 1340 va haver de retornar a Florència per una fallida econòmica en els negocis paterns. Entre el 1346 i el 1348 visqué a Ravenna i a Forlì, on va ser hoste de Francesc II Ordelaffi i establí relació amb els poetes Nereo Morandi i Francesco Miletto de Rossi.

El 1348 la pesta es va estendre per Florència (episodi històric on es desenvolupa el “Decameró”) i l’any següent a la mort del seu pare s’ocupà del que quedava del negoci familiar. El 1350 coneix Petrarca amb el qual va tenir una gran amistat.

Els darrers anys de la seva vida va estudiar a fons les obres de Dante i va adoptar una vida de caire espiritual i religiós.

 

Obres disponibles:

Bocaccio_Giovanni-El_Decameron