Berneri, Camillo

Camillo Berneri (també conegut com Camillo dóna Lodi; 1897, Lodi – 5 de maig de 1937, Barcelona) Casat des de 1917 amb Giovannina Caleffi amb la qual va tenir dues filles Marie Louise Berneri i Giliana Berneri va ser un professor de filosofia italià, anarquista militant.

En la seva joventut va militar en les Joventuts Socialistes. Va ser veterà de la I Guerra Mundial, professor d’humanitats a la Universitat de Florència, i membre de la Unione Anarchica Italiana. Exiliat d’Itàlia després de la victòria del feixisme, arriba a Espanya en 1936 i amb Carlo Rosselli, Berneri va organitzar la primera columna de voluntaris italians per combatre en la Guerra Civil espanyola en el front d’Aragó, durant la qual és un acèrrim defensor de la Revolució social espanyola de 1936. Incorporat a la columna miliciana de Joaquín Ascaso, ha d’abandonar el front per problemes mèdics i torna a Barcelona on crea el periòdic “Guerra di classe”, col·laborant també en l’emissora de radio de la CNT-FAI de Barcelona.

Durant les Jornades de maig de 1937, va ser assassinat al costat de Francesco Barbieri. Els motius i autors d’aquestes morts són desconeguts; encara que existeixen dues hipòtesis enfrontades que explicarien la seva mort:

  • La que veu implicada a la OVRA musoliniana que actuaria a través dels agents dels serveis secrets italians que operaven ocults a Barcelona; es compara així el seu assassinat al dels germans Carlo i Nello Rosselli, també assassinats a França per les mateixes dates; sent el motiu més probable del seu assassinat el que Berneri hauria trobat uns arxius del consolat italià a Barcelona que descrivien els plans de Mussolini per fer-se amb les Balears i consolidar el seu domini en el Mediterrani, aprofitant que aquest havia estat abandonat quan Itàlia va reconèixer a l’Espanya franquista.
  • L’altra hipòtesi (la més probable) diu que tant Berneri com Barbieri van ser detinguts per una patrulla composta per un grup de dotze guàrdies, sis d’ells de la policia municipal i la resta membres del PSUC o d’UGT. Tots dos haurien estat assassinats durant el seu arrest, comparant així la seva mort amb la d’Andreu Nin a les mans de la NKVD i el motiu de la qual més probable seria el conegut suport de Berneri al POUM (un dels últims textos que va escriure va ser “En defensa del POUM”) als quals des del PCE s’havia acusat de traïdors, i s’emmarcaria en les Jornades de maig de 1937 on la CNT i el POUM es defensaren de les agressions orquestrades per part dels serveis secrets de la URSS, el Govern de la Generalitat, el PSUC i la UGT.

 

Obres disponibles:

Berneri_Camillo-Entre_la_revolució_i_les_trinxeres

Berneri_Camillo-Entre_la_revolución_y_las_trincheras

Berneri_Camillo-Marxismo_clases_y_Estado

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *