Bellegarrigue, Anselme

 

Anselme Bellegarrigue va ser un anarquista francès, nascut entre 1820 i 1825 a Tolosa de Llenguadoc i presumptament mort al voltant de finals del segle XIX a Amèrica Central. Va participar en la Revolució de 1848, va ser autor i editor d’alguns periòdics de la seva pròpia autoria en què exposa les seves idees considerades anarquistes individualistes.
No se sap molt sobre la infància i l’edat adulta de Anselme Bellegarrigue. D’acord amb el seu amic proper Ulysse Pic, va ser al Lycée d’Auch durant algun temps, després va viatjar a fi de formular la seva pròpia educació: entre 1846 i 1848, va visitar Amèrica del Nord, a través de Nova York, Boston, Nova Orléans i el Carib. Aquests viatges el van convèncer dels avantatges de la democràcia i les llibertats individuals.
En els seus textos, va defensar una forma de democràcia comunitària sense poder central i sense institució governant màxima, on els ciutadans gaudeixin de la màxima sobirania individual i només voluntàriament participin en una facultativa administració local. També va recolzar la idea que ben comuna és sempre la suma del propi interès de cada persona.

 

Obres disponibles:

Bellagarrigue_Anselme-Manifiesto