Balestrini, Nanni

 

Va néixer a Milà el 2 de juliol de 1935. Va formar part amb molts altres escriptors – entre els quals Umberto Eco, Edoardo Sanguineti, Antonio Porta, Giorgio Manganelli, Luigi Malerba, etc. – de la neo-avantguarda, moviment literari italià sorgit en la primera meitat dels anys Seixanta que es caracteritzava per la seva forta experimentació formal, sobretot en la poesia. El grup va ser denominat en un primer moment i “Novissimi” i en ampliar-se va prendre el nom de “Gruppo 63”.
Nanni Balestrini és autor de poesies (Come si agisce, 1963; Dt. noi facciamo un’altra, 1968; Li ballate della signorina Richmond, 1977; Blackout, 1980) i de novel·les (Tristano, 1966; Vogliamo tutto, 1971; La violenza illustrata, 1976; Gli invisibili, 1987).

Agitador cultural, el seu esperit neo-avantguardista, la seva “contaminació” entre experimentació literària i compromís polític, es caracteritza per la coherència teòrica.

Va ser redactor de les revistes culturals “Il Verri”, “Quindici”, “Alfabeta”, “Zoooom”.

En els últims cinquanta anys, paral·lelament a la seva producció poètica i narrativa, ha dut a terme una important experimentació en l’àmbit visual adoptant tècniques sempre relacionades amb el collage. Diferents procediments i materials (paper imprès, segells, plàstic, làmines tipogràfiques, mapes geogràfics, noves tecnologies…) que creen un univers d’imatges verbals contemporànies, una gran narració visual on la crònica es barreja amb la reflexió estètica i social.

Els seus llibres han estat la millor crònica dels moviments italians de les dècades de 1960 i 1970.

Obres disponibles:

Balestrini_Nanni – Lo_queremos_todo

Balestrini_Nanni – Los_invisibles

Balestrini_Nanni_y_Moroni_Primo – La_horda_de_oro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *